Blir man tynn av å gjøre yoga?

Spørsmålet dukker opp innimellom og jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Dels fordi jeg aldri har vært på en slankekur selv. Jeg har derimot forsøkt å gå opp i vekt store deler av livet, skjult tynne ben i flere lag bukser, fått høre at jeg må spise mer og «herregud å tynn du er, jente». Og som jeg ofte har misunt folk former! Jeg har slutta med feitekurene. Nesten. En annen grunn til at jeg ikke helt vet jeg skal svare er fordi yoga absolutt ikke handler om å bli tynn. Og så vet jeg ikke helt hvor jeg skal starte med å forklare. Og særlig da kjenner jeg at jeg gjerne skulle vært litt god og trinn, slik at ikke det første folk ser er at jeg er tynn som en strek. For det er jo yogafolk, er de ikke? Feil. De jeg kjenner som gjør yoga, er like forskjellige som alle andre.

I yoga jobber vi for å akseptere kroppen vår, og vi jobber ut fra hvordan den er. Og det er en kjempestor forskjell! Et annet viktig aspekt ved yoga er at en jevn yogapraksis gir bedre kroppsbevissthet; vi lærer kroppens muligheter og begrensninger å kjenne. Og kanskje har vi da lyst til å behandle den bedre, spille på lag med den, gi den mat den trenger og bevege på den, slik at den ikke gir oss plager – men derimot kan kjenne gleden ved å ha en kropp som virker, en kropp med energi og kraft som kan leke, trene, være aktiv. En bieffekt av dette kan selvfølgelig for noen være at de går ned i vekt. For andre, sånn som for meg, å akseptere at jeg er en tynn stælk som ikke kommer til å fylle ut buksene skikkelig uansett hvor mye ribbe jeg dytter i meg (jeg blir derimot skrekkelig dårlig av det). Man vil uansett, ved å gjøre yoga, kjenne seg smidigere og sterkere. Og DET er god helse!

Mitt inderlige ønske er at fokus flyttes bort fra slanking. Vi skal ikke gjøre yoga, spise sunt o.l. først og fremst for å bli tynn – men for å ha det bra, for å få det bedre med oss selv! Jeg skulle så inderlig ønske at den vinklinga spredte seg til de glansa ukebladene og til avisforsider også! Bedre helse er ikke nødvendigvis å gå ned i vekt. Og selv tynne folk har masse de ønsker å endre på kroppen. For veldig mange vil det å gå ned noen kilo definitivt gi en helsegevinst. Det er jeg fullstendig klar over og enig i. Men å begynne å gjøre yoga eller trene for å gå ned i vekt, er å starte i feil ende. Start med yoga – eller annen trening – for å gjøre godt for kroppen. Vi må ikke først å fremst endre på hvordan vi ser ut, men hvordan vi tenker om oss selv. Og det er så utrolig mange, flotte mennesker som er helt perfekte sånn som de er – og som syns de ser helt feil ut.

For meg vil en slankekur være helsefarlig. Det betyr ikke at jeg skal dytte kroppen full av fett og sjokolade, ligge på sofaen og håpe at jeg eser ut. Det gir heller ikke god helse! For å ha en kropp som trives, må jeg gi den det den trenger – som gjør at den funker optimalt. For å vite hva dette er, hjelper det meg å ha god kroppsbevissthet og å føle meg vel i den kroppen jeg har – og dette har min yogapraksis gitt meg. Jeg spiser sjokolade jeg også, men kjenner godt at kroppen ikke trives med sukkeret, og da frister det mindre. Og når jeg blir stiv i kroppen etter å ha sitti noen timer ved dataen, vet jeg hvilke øvelser som hjelper. Når jeg har mye å gjøre, vet jeg hvilke mentale teknikker jeg kan bruke for å hindre at stress bygger seg opp. Det kan jeg takke yogaen for at jeg kjenner så tydelig. Jeg kunne lest det i en bok, men tro meg: det er noe annet å kjenne det. Og idag er jeg fornøyd med kroppen min. Og stolt over å kunne skrive det.

Vi er bygd forskjellig, ser forskjellige ut og kan forskjellige ting – og den beste gaven vi kan gi oss selv er å akseptere kroppen vår slik den er, behandle den deretter slik at vi har glede av den lenge, lenge. Den beste gaven jeg kan gi min kropp, er å gjøre yoga. Dessuten er det noe av det beste jeg gjør for topplokket også 😉

Så – blir man tynn av å gjøre yoga? Kanskje, men det er ikke sikkert. Uansett vil du føle deg smidigere og sterkere og oppnå en bedre kroppbevissthet. Og du risikerer å trives med kroppen slik den er. Det er ikke så dumt det heller.

To videoer for å fylle ut blogginnlegget ytterligere:

Arthurs inspirerende reise, – fra rullestol til håndstående med yoga (finn frem lommetørkle!):

Originalvideo: http://youtu.be/qX9FSZJu448

Utvidet klipp:

http://youtu.be/bIXOo8D9Qsc


Hege Schøyen forteller om hvordan det er å være tynn (høy gjenkjennelsefaktor for undertegnede, noe som ga støle lattermuskler i etterkant):
http://www.youtube.com/watch?v=622L2bcWbAE


2 kommentarer om “Blir man tynn av å gjøre yoga?

  1. Utrolig bra, Anita!! Du skulle hatt spalteplass både her og der. Det er nesten så jeg ønsker at jeg bodde i Hammerfest…. Masse lykke til 🙂

Det er stengt for kommentarer.